Tuesday, March 02, 2010

Happy First of March! - Среќна Баба Марта

In certain parts of my country there is a custom associated with the first day of March. It is called "Grandma March" Day. On this day typical red and white tassels, pom-poms or knit (braided) bracelets all known as martinki are exchanged, given to loved ones and they are worn pinned on clothing or tied on the wrist. The red and white woven threads symbolize the wish for good health and prosperity. They are heralds of the coming spring. People wear them until the nature starts to bloom and then hang them on trees.

For english version of the article, click here.

Според одредени верувања ова легенда своите корени ги влече уште од антиката (1,2) иако неоспорен е фактот дека таа била почитувана на целиот Балкан, најисточно вклучително со регионот на Охрид чии траги останеле во помнењето на луѓето за да бидат преточени во песна. Толкувањето на овој празник потекнува оттаму дека Ксантика бил празник на природата, пролетта и цвеќињата, светлината и љубовта, празник на духовноста и убавината, будење на енергијата и почетокот на новиот живот.


Мартинки
Мартинки од личната колекција на мојот брат

Постојат различни обичаи при традиционалното подарување на една мартинка. Генрално, таа секогаш е со конци од црвена и бела боја испреплетени или исплетени, од кои црвената ја симболизира боја на крвта, а белата на чистотата. Се подарува на 1-ви Март во чест на Баба Марта и се носи околу рака или закачена на облеката се додека расцвета првото дрво. Потоа се закачува на него со желби за сопственото и за добро здравје на своите блиски во тековната година. Секако дека постојат варијанти на тема, но ова е основата на обичајот.

За македонската верзија на текстот кликнете тука.

No comments:

 

blogger templates | Make Money Online