Saturday, July 15, 2006

Што е Касандра?

Касандра е:

- синдром во психологијата
- составен дел од соѕвездие
- проколната пророчица од древната грчката религија
- вториот крак на полуостровот Халкидики
- лик од Хајхлендер
- град во Пенсливанија
- разно

Но Касандра е мит и тоа современ. А митот кој ни наметна одредени стандарди и двојни аршини доаѓа од латинскиот дел на Америка. Овој мит успеа да ги урне сите јазични бариери и овозможи еден досега "заспан" дел од светот да исплива на површина со својата култура и традиција. Мит кој заработи толку многу пари што Холивудските студија почнаа да партиципираат во него со крај цел. Уште поголема заработувачка.

Овој мит ни продава љубов, музика и една филозофија од теле новелите каде ( како што вели Бубу) имате воглавном сиромашна, но убава девојка која се мажи за богат човек. Тука е нејзината свекрва (и уште по некој член од злобната фамилија). Само Бубу, те молам си го заборавила најважниот елемент од шпанските серии (а воедно и најветиот)- свештеникот. Немој друг пат да шириш оваква ерес.

да не сакате уште и тагчиња да ставам???
© arheoblog 2006

No comments:

 

blogger templates | Make Money Online