Thursday, June 01, 2006

Тифани во Далас

Во првиот електронски часопис за уметност воопшто излезен на Интернет, беше презентирана информацијата дека во Музејот на уметност во Далас на 28 мај започна изложба чиј повод е Louis Comfort Tiffany , и која ќе трае до 3 септември.


Изложбата вклучува 120 дела составени од витражи и секако, препознатливите ламби на Тифани кои на светските аукции достигнуваат баснословни суми. Иако го сакам Арт Нуво како уметнички правец, иако во голема мера е уметност на декорација (дури до толку што некои му ја одрекувале и неговата вредност како архитектонски стил), сепак морам да си признам на себе си дека ми е жал што Тифани својот талент го ограничил само на внатрешниот дизајн и декоративните уметности.

кликни нежно на сликите да ги зголемиш

No comments:

 

blogger templates | Make Money Online