Monday, May 29, 2006

Пештерни цртежи од свила

Лоцирани по трасата од патот на свилата, пештерите во околината на кинескиот град Dunhuang со милениуми биле сведоци на многубројни аџилаци, чии приврзаници поминувајќи низ оваа област оставиле траги по ѕидовите на околните пештери, насликани со помош на свила.
Денеска пештерите представуваат туристичка атракција и се предмет на повеќегодишни археолошки ископувања.


кликни нежно на сликите да ги зголемиш

Ова се дел од уметничките дела во пештерите Kizil и Dunhuang, во Кина.

1. Божицата на сонцето Nuwa и богот на месечината Fuxi од пештерата број 285 кај Dunhuang.
2. Божица на ветрот - слика од пештерата број 38 кај Kizil.
3. Слика од таваницата на пештерата број 249 кај Dunhuang. Богот на молната и богот на ветрот се од обете страни на Sumeru, Будистичка космичка планина. Богот на молата удара на тапани а богот на ветрот држи марама
4. Avalokiteshvara, со илјада раце. Сликаето со свила датира од 9 век. Пронајдено е пештерата број 17 кај Dunhuang.
5. Слика на богот на сонцето од пештерата број 17 кај Kizil.

No comments:

 

blogger templates | Make Money Online